27 Eylül 2016 Salı

MERMİ VE FİŞEK NEDİR? ARALARINDAKİ FARKLILIKLAR NELERDİR?

Merhaba;


Bugün yayınımıza konu olarak mermi ve fişek terimlerini temel, basit manada ele alacağız. Bu iki terim piyasada birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Ancak bu iki terim anlam olarak farklı manalara gelmektedir...

Mermi; ateşli silahlarda kullanılan delici, patlayıcı madde manasındadır. Ancak burada ateşli silahlar olarak yivli olan ateşli silahları ele almalıyız. Örneğin; 9x19 mm tabanca (mermi çapı 9 mm, kovan boyu 19 mm), 5,56x45 mm piyade tüfeği (mermi çapı 5,56 mm, kovan boyu 45 mm)

Ateşli silahların kullandığı mermi üç ana bölümden meydana gelir. Merminin uç bölümü mermi çekirdeği olarak adlandırılır. İkinci bölüm, sevk barutudur. Üçüncü bölüme ise mermi kovanı denir.


Fişek;  Türkçede genel olarak yivsiz av tüfeklerinin kullandığı mühimmata denir. Fişekler mermiler için kullanılan kalibre ile değil gauge ile tanımlanırlar. Örneğin; 12/70 av tüfeği fişeği (fişek çapı 12 ga uzunluğu 70 mm)

Fişeklerin yapısı bir bütün olarak düşünüldüğünde metal kovan dipçiği, plastik kovan, kapakçık ve içeride saçma (veya daha iyi bir kavram ile atılacak kurşun bilya veya başlık), tapa, barut ve kapsülden oluşur.


Gelecek günlerde bu iki konu ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır.

Unutmayın;
Bilgi; deneyim gerektirir.

Saygılarımızla;
TürK SilahTaR

turksilahtar@gmail.com

Her türlü soru ve isteklerinizi bizlere iletebilirsiniz.



3 yorum :

  1. Askeri terminolojide ise durum böyle değildir. 20mm çapı ve üzerindeki mühimmata mermi, 20mm çapı altındaki mühimmata fişek deniyor.

    YanıtlaSil
  2. 12.7 mm den cekirdegin capı büyük olanlara mermi kücük olanlara fişek denir örnek 12.7 ucaksavar mermisi g3 piyade tüfeği fişegi.

    YanıtlaSil
  3. Yanlış bilgi. Ateşli sihlarda yiv medelesi belirleyici değildir. Öyle olsaydı top fişeği dememiz gerekirdi. Mühimmatın uzunluğuna bakılmaksızın,Çapı 2 cm altındakilere fişek üstündekiler mermidir.

    YanıtlaSil